Google Ads vs. Facebook Ads: Vad passar ditt företag bäst?
2023-07-07 -
Att marknadsföra sitt företag på nätet har idag blivit en viktig del av alla framgångsrika marknadsföringsstrategier. Två av de mest populära plattformarna är Google och Facebook. Båda har sina unika funktioner och fördelar, men att förstå deras skillnader och välja rätt plattform har en stor inverkan på hur framgångsrik din annonsering blir.
Alternativ för inriktning på Google Ads:
Google ads är en annonseringsmetod som är sökordsbaserad. När man skapar själva annonsen så lägger man in sökord som man vill synas på. När någon gör en Googlesökning på något av dessa sökord så triggas annonsen att visas. Det tillåter företag att rikta in sig på användare baserat på deras sökfrågor, vilket säkerställer att dina annonser visas när potentiella kunder aktivt söker efter relevanta produkter eller tjänster. Dessutom erbjuder Google Ads olika inriktningsalternativ som geografisk plats, demografi och enhetstyp.
Alternativ för inriktning Facebook Ads:
Till skillnad från Google ads där sökord bestämmer när annonsen ska visas, så visas annonsen på Facebook för en specifik målgrupp som man har valt. Detta görs genom att använda data som Facebook samlar in från sina användare, såsom demografiska uppgifter, intressen och beteenden. Facebooks stora användarbas möjliggör för mycket specifik inriktning.
Annonsformat på Google Ads:
Google Ads erbjuder i första hand textbaserade annonser som visas i Googles sökresultat, men även visuella annonser i form av display-annonser på webbplatser inom deras nätverk. Det stöder även Google shopping annonser för produkter och videoannonser på plattformar som YouTube.
Annonsformat Facebook Ads:
Facebook Ads erbjuder ett brett utbud av annonsformat, inklusive bildannonser, videoannonser, karusellannonser, samlingsannonser med mera. Dessa format tillåter företag att visa upp sina produkter eller tjänster och engagera användare med visuellt tilltalande innehåll direkt i sina Facebook- och Instagramflöden.
Användarens avsikter på Google Ads:
När användare söker på Google har de ofta specifika avsikter, oavsett om det handlar om att hitta information, göra ett köp eller söka en lösning. Detta gör Google Ads väldigt effektivt för att fånga användare som aktivt letar efter produkter eller tjänster, vilket ofta resulterar i högre konverteringsfrekvens.
Användarens avsikter på Facebook Ads:
Facebook Ads, å andra sidan, drar nytta av kraften i sociala medier och fokuserar på att bygga varumärkeskännedom, driva på engagemang och nå en bredare publik. Även om användare kanske inte har en omedelbar köpavsikt på Facebook, erbjuder plattformen en möjlighet att skapa varumärkeskännedom och påverka köpbeslut genom riktade annonser.
Budget och kostnad på Google Ads:
Google Ads fungerar enligt en betala-per-klick-modell (PPC), vilket innebär att annonsörer bara betalar när användare klickar på annonserna. Kostnaden per klick (CPC) varierar beroende på faktorer som sökordens konkurrenskraft och annonskvalitet. Google Ads låter företag ställa in dagliga budgetar och erbjuder olika budgivningsstrategier för att optimera annonsresultat och budgetfördelning.
Budget och kostnad på Facebook Ads:
Facebook Ads fungerar också på en PPC-modell, men kostnaden per klick tenderar att vara lite lägre jämfört med Google Ads. Facebook tillåter annonsörer att ställa in dagliga budgetar eller livstidsbudgetar och erbjuder budgivningsalternativ baserat på mål som länkklick, visningar och konverteringar.
Google Ads lämpar sig väl för att fånga användare med hög köpavsikt, medan Facebook Ads utmärker sig när det gäller att bygga varumärkesmedvetenhet och engagera en bredare publik. I vissa fall kan företag dra nytta av att utnyttja båda plattformarna för att uppnå sina marknadsföringsmål. Genom att förstå de unika funktionerna och funktionerna hos Google Ads och Facebook Ads kan företag skapa lyckade kampanjer som är skräddarsydda för deras specifika behov.
Kontakta oss
Hej, vi hjälper dig med alla dina frågor om webb och digital marknadsföring.
Ta kontakt med oss idag!