Fördelar med Google Search Console

2021-12-09 -

Google Search Console även kallat GSC är ett av Googles alla gratisverktyg. När det kommer till SEO (sökmotoroptimering) är GSC ett populärt verktyg att använda för att upptäcka problem på hemsidan samt se hur sidan presterar. Man kan bland annat se optimeringsmöjligheter för hemsidan samt hur besökare hittar till din sida via sökmotorn. Du kan med fördel koppla ihop GSC med Google Analytics (GA) så att informationen även hämtas direkt in i Google Analytics. Man kan också enkelt ladda ner statistiken i utförliga rapporter. Här presenteras några fördelar med att använda Google Search Console!

Lägga in sitemap & indexera sidan

När du skapat en Google Search Console för din domän bör du ladda upp hemsidans sitemap. En sitemap eller webbplatskarta som det heter på svenska är en XML-fil som liknar en innehållsförteckning för hemsidan och listar alla sidor på webbplatsen. En sitemap gör det enklare för sökmotorer som Google att upptäcka hemsidans alla sidor. 

I Google Search Console kan man se om sidorna på hemsidan är indexerade genom att inspektera en specifik url. Att en sida är indexerad innebär att den finns listas hos en sökmotor och därmed syns i sökresultatet. Om man har lagt in en ny sida kan man begära en indexering av den och har man gjort ändringar på en befintlig sida kan man begära att den indexeras på nytt.

Analysera hemsidans trafik

I Google Search Console kan du se vilka sökfraser som driver mest trafik till din hemsida och vilka positioner dessa olika sökord ligger på i Googles sökresultat. Vi får statistik över vilka enheter av dator, mobil och surfplatta som besökarna använder för att surfa på sidan. Man får även en överblick över vilka sidor som är mest populära för besökare på hemsidan. Utöver detta kan man också se antal klicks och impressions som kommer in på olika sökfraser, datum och sidor på hemsidan. Detta leder till att man kan identifiera vilka sökfraser och sidor som presterar bäst och på så sätt lättare förstå besökarna.

Fördelarna med Google Search Console

Överblick över hemsidans problem

I Search Console kan du få en överblick över hemsidans problem. Om sidorna på hemsidan har några problem får vi information om vad som kan förbättras. Du kan få statistik över vilka URL:er som har en bra “page experience” samt vilka sidor som behöver förbättras. Är hemsidan inte mobilvänlig presenteras information om vad som behöver fixas för att den ska bli anpassad för mobila enheter.

Få uppdateringar på mejl 

Via Search Console kan du också få uppdatering på mejl om det uppstår fel på hemsidan. Det kan exempelvis vara mejl om att hemsidan inte är mobilvänlig, att en sida är markerad med noindex eller att en ny sökfras blivit populär.

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad via: