Skapa dina rapporter i Google Data Studio

2022-05-05 -

Google Data Studio är ett kostnadsfritt verktyg från Google som används för att skapa visuella rapporter. Detta görs genom att hämta in data från andra plattformar, så som Google Analytics eller Google search console. Du kan sedan sammanställa en rapport med precis den datan som du vill inkludera. Det går även att skapa rapporter direkt i Analytics, men Data Studio ger större flexibilitet när det kommer till urval av data och design. Det finns även bra alternativ för att dela din rapport med andra.

Hur fungerar det?

Navigera till Google Data studio och logga in med ditt Google-konto. Där kan du antingen välja en färdig mall eller ett tomt blad. Det första du behöver göra är att koppla din datakälla till Google Data Studio, i detta fallet använder vi oss av Google Analytics. Observera, om du ska hämta data från Google Analytics så måste du redan ha det implementerat på din hemsida sedan tidigare. Klicka på “Google Analytics” och leta upp rätt konto, egendom och vy. Klicka sedan på “Add”. Om du klickar på “Infoga / insert” i menyn så får du upp en lång rad med alternativ för att visa upp din data, bland annat cirkeldiagram och diverse tabeller. När du har gjort ditt val så klickar du på bladet för att placera den, du kan sedan flytta runt grafen och ändra den till önskad storlek. 

I spalten till höger, under data-fliken, lägger du in vilka parametrar som ska inkluderas i den valda grafen. Under style-fliken väljer du hur grafen ska se ut när det kommer till typografi och färgsättning. Om du vill att rapporten ska vara längre än en sida klickar du bara på “Add a new page” för att lägga till en ny sida.   

Skapa rapporter i Google data studio

Förmedla rapporten vidare

När rapporten är färdigställd så finns det finns en rad olika alternativ för delning. Klicka på pilen bredvid share-knappen uppe i det vänstra hörnet. Här kan du antingen bjuda in personer till rapporten, schemalägga rapporten via mail, eller ladda ner rapporten som en pdf. 

Google data studio är således ett utmärkt alternativ för dig som behöver visualisera din data på ett snyggt och enkelt sätt. Läs gärna mer om Data Studio i Googles hjälpforum!

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad via: