Vad är en responsiv hemsida?

2022-08-11 -

En hemsida med responsiv design innebär att hemsidan anpassar sig utifrån besökarens enhet oavsett om man surfar på en laptop, surfplatta eller mobil. På så sätt anpassar sig text, bild och andra element på hemsidan till skärmens storlek och blir mer användarvänlig. Utseendet på responsiva hemsidor skiljer sig därför på olika enheter för att göra det enklare för besökaren att kunna navigera sig runt på hemsidan. 

Varför bör hemsidan vara responsiv?

Utifrån statistiken i “Svenskarna och internet 2021” använder 9 av 10 invånare i Sverige Internet dagligen och den enhet som används mest frekvent är mobilen. En hemsida som är mobilanpassad är därmed en självklarhet i dagens samhälle, ändå är det många sidor som inte är anpassade för olika enheter. 

När man besöker en hemsida på mobilen som inte är responsiv kan man behöva zooma för att kunna läsa texten och klicka sig vidare. Knappar och länkar kan även vara för små så att man lätt råkar klicka fel. En sida som inte är responsiv blir därmed lätt ett irritationsmoment som kan leda till att besökaren istället lämnar sidan direkt och man kan tappa potentiella kunder. 

Påverkar rankingen på Google

Google säger själva att de utgår från “Mobile First”, vilket innebär att Google kollar på användarvänligheten på mobila enheter i första taget. Detta jämfört med förr när det viktigaste var hur hemsidan presterade i datorn. Om en hemsida inte är mobilanpassad kommer därmed rankingen i Googles sökresultat att påverkas och försämras. Det är därför viktigt att en hemsida är responsiv när det kommer till SEO (sökmotoroptimeringen). 

Fördelarna med en responsiv hemsida

3 fördelar med en responsiv hemsida

  1. En responsiv hemsida ökar användarvänligheten då hemsidan anpassas utifrån besökarens enhet
  2. Ökad användarvänligheten på hemsidan bidrar i sin tur till nöjdare besökare och ökad konvertering
  3. Att hemsidan är responsiv är en viktigt faktor som påverkar rankingen på Google 

På Intendit bygger vi självklart hemsidor med responsiv design!

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad via: