Sökmotoroptimering (SEO) – Ordlista

2021-09-08 -

SEO eller sökmotoroptimering används för att få en hemsida att ranka högre i sökmotorers (Google, Bing, Yahoo osv.) sökresultat. Att synas högre upp i sökresultatet resulterar i att fler potentiella kunder kan hitta till hemsidan. Om man inte själv arbetar med sökmotoroptimering eller är ny inom området kan det vara en djungel med alla begrepp och ord som förekommer. Vi har därför skapat en SEO-ordlista med viktiga ord och begrepp som är vanligt förekommande inom sökmotoroptimering. 

Här nedan presenteras en ordlista med vanliga ord inom SEO.

On Page – Sökmotoroptimering som görs direkt på hemsidan t.ex. innehåll och rubriker.

Off Page – Sökmotoroptimering som sker utanför själva hemsida t.ex. länkbygge, Google My Business osv.

Meta-titel – Är den klickbara länk som står överst i sökmotorernas sökresultat till respektive hemsida. 

Meta-beskrivning – Är den beskrivning som står under titeln i sökmotorernas sökresultat för respektive hemsida. 

Alt-text – En text som används för att beskriva respektive bild på hemsidan för att öka tillgängligheten på hemsidan. Används för synskadade eller när bilden inte kan laddas in men också för att sökmotorer såsom Google ska förstå vad bilden föreställer. 

Bakåtlänk – En länk från en utomstående hemsida som länkar till din sida. 

Internlänk – En länk som går från en undersida till en annan på samma hemsida. Används med fördel för att göra det lättare för besökaren att navigera på sida och ökar därmed användarvänligheten på hemsidan.

Ankartext – Texten som utgör själva länken på en sida.

Strukturerad data – Används för att märka upp och förklara olika sorters innehåll i koden på hemsidan så att sökmotorerna förstår den bättre. 

Responsiv hemsida – Innebär att hemsidan är optimerad för att anpassas utifrån besökarens enhet såsom mobil, surfplatta eller dator.

URL – Är en unik adress som är sökvägen till en hemsida och dess undersidor.

Https – Tidigare användes Http (Hypertext Transfer Protocol) men nu är Https där S:et står för “Secure” att föredra eftersom det innebär att sidan är säker.  

SSL-certifikat – Ett certifikat som krävs för att få hemsidan säkrad med Https. Certifikatet innebär en typ av kryptering som gör det svårare att hacka sidan.

ordlista sökmotoroptimering seo

Indexering – När du gör en sökning på t.ex. Google så används sökspindlar för att kolla igenom alla resultat och svara med de resultat som bäst passar sökningen. När en hemsida indexeras blir den synlig i sökresultatet.

Noindex – Gör så att specifika sidor inte indexeras, vilket innebär att sidorna inte visas i sökresultatet på t.ex. Google. 

Robots.txt – Robots.txt är en fil som talar om för Google hur deras crawlers/spindlar ska gå igenom hemsidan.

Disallow – Används i robots.txt filen för att berätta för spindlarna vilka sidor de inte ska söka igenom.

Sitemap – Är en karta som beskriver hemsidans struktur för sökmotorer och underlättar genomsökningen av sidan.

SERP (Search Engine Result Page)  – När man gör en sökning på t.ex. Google så dyker det upp flertalet av hemsidor som förslag i sökresultatet. SERP är resultatet av sökningen dvs de sidor som dök upp på Google. 

301 redirect – Är en svarskod som visar att en sida har flyttats till en ny adress permanent och drar därmed trafiken till den nya sidan.

404 page not found – Är en svarskod som talar om att en sida inte hittas. Det kan bero på att den har tagits bort eller att länken är felaktig.

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Jag vill bli kontaktad via: